Добре аранжираната тераса е специално място за българската домакиня. При добро съчетание на  цветя в саксия според сезона и подходящ интериор, терасата може да се превърне в чудесно място за отдих, почивка или място за общуване с любими хора.

Има широка гама от растения, подходящи за слънчеви тераси. Изобилието предлага едногодишни и многогодишни растения.

Сакъзче
Мушкато
Мушкато Калиопе

Популярни са пеларгониумите – мушкато, сакъзче, алпийско мушкато и нашумялото в последи години мушкато “Калиопе”, характерно с едра листна маса и големи алени цветове. Те спадат към многогодишните растения. Подходящи съдове са сандъчета, квадратни и овални саксии, гърнета или делви. В сандъчетата може да се комбинира мушкато и сакъзче, като корените се садят шахматно, така че мушкатото да изпълва сандъчето, а сакъзчето да прави водопад от цветове надолу. Корените се садят на разстояние на не повече от 8-10 сантиметра, за да може растенията да изпълнят хубаво съдовете. Обилния цъфтеж се постига чрез ежеседмично наторяване. Използват се наличните на пазара течни, разтворими и кристални торове, които подхранват растенията. Хубаво е при засаждането на растенията да се ползва наличната балконска торфена смес за балконски цветя  на пазара, като на дъното на съдовете е добре да се слага керамзит.

Щам роза

Розите са многогодишни растения, познати с красотата и символиката си, те са слънчелюбиви растения, носещи романтично усещане на терасата. В сандъчета могат да се засаждат ниски, бордюрни рози или щамови рози в по-големи саксии.

За любителите на далията, тя също е подходяща за слънчеви тераси, за аранжиране на сандъчета, делви, саксии и други кокетни съдове. При засаждане на грудката е препоръчително в саксията да се сложи дренаж от керамзит. Прецъфтелите цветове е важно да се изрязват, за да се освобождава развитието на новите пъпки.

Можем да декорираме любимото място с нискостеблени композиции от едногодишни цветя. Тук може да присъстват комбинации от тагетес, бегония, вербена, агератум и други. Популярни за слънчевите тераси са калдаръмчетата, които виреят в ниски, разляти съдове и се радват на силно лятно слънце. Комбинират се цветово на около 10 сантиметра разстояние, за да се развиват добре.

За терасите, които са в полусянка Бутик Орхидея предлага комбинации от едногодишни растения: пъстроцветни петунии, калибрахое, лобелия и други, както и многогодишни растения: остеоспермум, саксифрага, виола (двугодшина).

Пълната сянка също може да бъде оцветена с подходящи растения, например едногодишните: импатиенс (циганче), подходящ за аранжиране на сандъчета и кокетни делви. Многогодишно сенколюбиви растения са кампанулата, подходяща за сандъчета, саксии или висящи кошници, хортензия, подходяща за по-големи овални саксии.

Друг вид растения за сянка са бегониите кавалер и дама, които са нискостеблени, туфести и развиват обилни цветове през цялото лято, красивите им наситени цветове ги правят изключително романтични за летните вечери с чаша вино.