Всеки втори тийнейджър е горд от отглеждането на кактус. Кактусите се срещат в голямо разнообразие от форми, цветове и нюанси. Те са най-разпространени в САЩ, откъдето и призхождат. Много от видовете се отглеждат, за да пазят реколтата от нападащите я диви животни. Кактусите са познати от времето на ацтеките, като били отглеждани за различни цели – храна, вода, за производство на игли, клечки за зъби и други.

 

Ехинокактус

Кактусите са едни от най-непретенциозните стайни растения, но има няколко правила, които трябва да се спазват, за да се създаде една благоприятна среда за отглеждане на тези боцкащи растения. Добре е да знаете, че много от видовете кактуси попадат в зимен сън. По това време те не се нуждаят от вода, светлина и торене.

Хубаво е до всеки компютър да има кактус, който може да се сложи в чаша за кафе, за да радва очите с цвета и екзотиката си. Подходящи са популярните и достъпни мамиларии, които са налични на нашия пазари чудесно се комбинират с шарени кашпи, създаващи хубаво настроение.

Нашето предложение за украса на тийнейджърското бюро са живите камъчета (литопси). Те представляват род сукулентни растения, разпространени само в Южна Африка. Наричат се “живи камъчета”, тъй като в еволюционното си развитие те са приели формата, размера и цвета на песъчинките и скалите от заобикалящата ги среда. Сливайки се със средата си, те избягват това да бъдат намерени и изядени от животни.

Ешеверии в мидени черупки

Подходящи са за тийнейджъри, защото ако се забрави водата им те не се обиждат. Достатъчно е веднъж в месеца да им се сипва малко вода, за предпочитане отдолу в чашката, защото ако се поливат отгоре те загниват. Самото поливане е рядко, защото тези растения задържат влага в листата и стеблата си.

Ешеверията е едно от най-интересните сукулентни растения. Тя може да се отглежда в домашни условия, както и в градината, където ще седи екзотично в алпинеумградини. Както при повечето сукуленти, така и при нея се изискват минимални грижи, за да расте пълноценно. Това я прави отличен избор за хора, които обичат красотата на растенията, но не обичат непрекъснатите усилия по отглеждането им.